Huisartsenpraktijk
Zeeburgereiland
  • Contact
    • Contact

      MA – VR
      8:00-17:00

      T 020 233 42 31
      F 020 416 07 76


      E-MAIL
      info@huisartszeeburgereiland.nl
    • Spreekuren

      Alle spreekuren zijn op afspraak
      MA – VR 8.00-17.00
    • Locatie

      John Blankensteinstraat 1A
      1095 MB Amsterdam

      plan je route
  • Inschrijven
  • Online
    diensten
    • Afspraak maken
    • Herhaalrecept
    • E-consult
    • Inloggen
  • Team
  • Spoed
    020-2334231
    Toets 9
  • Contact
  • Contact
    • Contact

      MA – VR
      8:00-17:00

      T 020 233 42 31
      F 020 416 07 76


      E-MAIL
      info@huisartszeeburgereiland.nl
    • Spreekuren

      Alle spreekuren zijn op afspraak
      MA – VR 8.00-17.00
    • Locatie

      John Blankensteinstraat 1A
      1095 MB Amsterdam

      plan je route
  • Inschrijven
  • Online
    diensten
    • Afspraak maken
    • Herhaalrecept
    • E-consult
    • Inloggen
  • Team
  • Spoed
    020-2334231
    Toets 9
  • Contact

Griepprik
Op uitnodiging kunt u de griepprik halen op locatie Zeeburgereiland op dinsdag 13 en woensdag 14 oktober tussen 17.00 en 18.00 uur. Wilt u dan de uitnodiging of uw legitimatie meenemen? Als u niet kan op deze dag en tijd, dan kunt u uitwijken naar locatie IJburg op maandag 12 oktober tussen 17.00 en 18.00.

Misschien heeft u de uitnodiging niet ontvangen, maar zou u deze wel moeten hebben ontvangen? Let op: aan de patiënten die gebruik maken van Mijngezondheid.net is de uitnodiging digitaal verstuurd. Of behoort u niet tot de doelgroep, maar wilt u wel de griepprik? In deze gevallen kunt u contact met ons opnemen. Voor een vaccinatie op eigen verzoek rekenen we €30,-.

Voor wie is de Griepprik?
De griepprik is bedoeld voor mensen die extra kans lopen om ernstig ziek te worden door de griep. Zij kunnen bijvoorbeeld een ernstige longontsteking krijgen of hartproblemen.

Als u in de doelgroep zit voor de griepprik, krijgt u in het najaar een uitnodiging van de huisarts. De griepprik is bedoeld voor de mensen met:

– een leeftijd van 60 jaar en/of ouder
– een langdurige hart of vaatziekte
– een langdurige longziekte (bijv. Astma of COPD)
– Diabetes Mellitus
– een nieraandoening
– weinig weerstand (door een ziekte, een medische behandeling zoals chemotherapie, of medicijnen die weerstand verlagen.

Waarom vanaf 60 jaar?
Het is gebleken dat mensen al vanaf 60 jaar meer risico lopen op ernstige gevolgen van griep. Ook al voelt u zich heel fit, als mensen ouder worden, veroudert ook hun afweersysteem.

Hoe werkt de griepprik?
Als u een griepprik krijgt, dan gaat uw lichaam afweerstoffen maken tegen het griepvirus. De griepprik werkt na twee weken. Als u daarna besmet wordt met het griepvirus, kunnen de afweerstoffen in uw lichaam het griepvirus onschadelijk maken. Als u de jaarlijkse griepprik heeft gehad, dan is de kans dat u griep krijgt kleiner. Ook de kans op complicaties zoals een longontsteking is kleiner. Door de griepprik is de kans ook kleiner dat uw ‘eigen’ ziekte erger wordt door griep.

Heeft de griepprik bijwerkingen?
Soms kunt u bijwerkingen krijgen van de griepprik. De plaats van de prik op uw arm kan de eerste dag pijnlijk, rood of dik zijn. U kunt zich na de griepprik een paar dagen minder lekker voelen. Van de griepprik kunt u géén griep krijgen. Heeft u een bijwerking na de griepprik? Meld dit dan bij uw (huis)arts. Uw (huis)arts kan de bijwerkingen melden bij Lareb. U kunt dit ook zelf doen op http://www.lareb.nl. Lareb is het Nederlands centrum voor bijwerkingen. Met uw melding kan Lareb ervoor zorgen dat geneesmiddelen veilig blijven.

Waarom elk jaar een griepprik?
Het griepvirus verandert regelmatig. Daardoor kunt u elk jaar opnieuw griep krijgen. Daarom heeft u ook elk jaar een nieuwe griepprik nodig. Zo kan uw lichaam nieuwe afweerstoffen aanmaken. De samenstelling van het vaccin is elk jaar anders. Deze wordt afgestemd op de virussen die naar verwachting de komende winter veel voor gaan komen. Haal dus elk najaar tussen half oktober en half november de griepprik.

Ja maar:
‘Vorig jaar heb ik een griepprik gehad en ik ben toch ziek geworden, dus het werkt niet’.
– Helaas voorkomt de griepvaccinatie niet bij 100% van de patiënten dat zij griep krijgen. Vaccinatie is toch zinvol, omdat bij deze mensen de ziekte meestal minder ernstig verloopt en minder vaak leidt tot opname in het ziekenhuis of tot overlijden.
– Niet iedere “griep” is ook werkelijk influenza. Typische griepverschijnselen kunnen ook het gevolg zijn van andere virussen, die vergelijkbare klachten geven. Bij onderzoek onder grieppatiënten bleek ongeveer eenderde van de patiënten met klachten die op griep leken toch geen influenza te hebben. De griepprik beschermt niet tegen deze andere virussen.
– De griepprik is pas effectief na twee weken. Als iemand in de tussentijd besmet raakt, kan hij toch ziek worden.

‘Mijn man kreeg griep direct na de prik, voor mij hoeft het niet’.
– Mensen die ziek worden kort na de griepprik, verliezen hun vertrouwen in de prik. Meestal hebben deze patiënten geen influenza, maar een ander virus dat al aanwezig was voor de vaccinatie.
– De griepprik zet het immuunsysteem aan tot de vorming van antistoffen en een enkeling voelt zich dan even niet lekker. Echt ziek worden met hoofdpijn, lusteloosheid en verhoging, is zeldzaam en gebeurt vooral bij kinderen, die nooit met een griepvirus in aanmerking zijn gekomen. De enige bijwerking die regelmatig voorkomt, is het ontstaan van een rode, gezwollen, pijnlijke plek op de injectieplaats.
– Als iemand binnen twee weken na de vaccinatie besmet raakt, kan hij toch ziek worden; pas na twee weken is voldoende immuniteit opgebouwd.

‘Ik ben nooit ziek, dus laat de griepprik maar zitten’.
– Tijdens een griepepidemie wordt in het ergste geval 30% van de mensen ziek; het merendeel van de patiënten krijgt dus sowieso geen griep.
– Als iemand die gevaccineerd is toch ziek wordt, dan is de kans op een ernstige complicatie of opname in een ziekenhuis, dan wel overlijden veel kleiner dan zonder vaccinatie.

‘Ik heb vorig jaar al een griepprik gehaald, dus kan ik hem nu wel overslaan’.
– Het virus verandert in de loop van de tijd. De samenstelling van het vaccin wordt dan ook elk jaar aangepast aan de meest recente virustypen. Daarom is het nodig elk jaar opnieuw gevaccineerd te worden.

– Ook neemt de hoeveelheid antilichamen na de vaccinatie in de loop van de tijd af. Op een gegeven moment zijn er te weinig antilichamen om adequate bescherming te bieden. Door jaarlijks vaccinatie neemt de bescherming tegen influenza toe.

Wist u dat? De feiten op een rij:
Vaccinatie voorkomt ernstige complicaties
Mensen met een indicatie hebben baat bij vaccinatie. De griepprik voorkomt vooral de ernstige complicaties die kunnen optreden tijdens de griep, zoals longontsteking, acute long- en hartziekten en beroertes.

De griepprik voorkomt gemiddeld ongeveer de helft van alle sterfte (53%) en

ziekenhuisopnames (48%) vanwege griep, longontsteking, acute long- en hartziekten en beroertes bij alle volwassenen tijdens een griepperiode1.

Voor mensen van 65 jaar en ouder die ook een medische indicatie hebben, is het het allerbelangrijkst om een griepprik te krijgen. Zij lopen het meeste risico op ernstige complicaties.

De griepprik is niet 100% effectief, maar toch zinvol
Mensen kunnen toch griep krijgen als ze gevaccineerd zijn. Dit komt bij ouderen vaker voor. Vaccinatie is toch zinvol, omdat bij deze mensen de ziekte meestal minder ernstig verloopt en minder vaak leidt tot opname in het ziekenhuis of overlijden.

“Griep” is vaak geen influenza
Mensen denken bij een ernstige verkoudheid al snel aan griep. Echte griep, of “influenza”, is meestal ernstiger en de symptomen duren langer dan bij een verkoudheid. Bovendien gaat griep vaak gepaard met koorts, hoofdpijn en spierpijn. Soms is het moeilijk om griep te onderscheiden van andere infecties.

Tijdens een griepepidemie blijkt 60-70% van de mensen met duidelijke griepachtige symptomen ook echt geïnfecteerd met het virus. In 30 tot 40% van de gevallen heeft de patiënt dus iets anders.

De griepprik kent vrijwel geen bijwerkingen
De griepprik zet het immuunsysteem aan tot de vorming van antistoffen. Een enkeling voelt zich dan even niet lekker. Dat men echt ziek wordt met hoofdpijn, lusteloosheid en verhoging, is zeldzaam en gebeurt vooral bij kinderen, die nooit met een griepvirus in aanmerking zijn gekomen. De meest voorkomende bijwerking is pijn, roodheid en zwelling op de plaats waar geprikt is.

De griepprik werkt pas na twee weken
De griepprik is pas effectief na twee weken, dus als de griepprik laat gehaald is, kan er al een infectie optreden voordat de patiënt antistoffen heeft gemaakt.

Meer informatie kunt u nalezen op:
– www.rivm.nl/griepprik
– www.snpg.nl
– www.thuisarts.nl

Posted in: Geen categorie Author: Paul Veening

© 2020 terug naar boven